T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Turhan Dökmeci İlkokulu

Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Servisi

Rehberlik, bireyin kendisini ve çevresini tanımasını, kendisinde var olan gizli potansiyeli ortaya çıkarmasını sağlaması için yürütülen sistematik ve profesyonel bir yardım sürecidir. Rehberlik hizmetleri bireyi merkeze alır ve bilimsellik ilkesine dayanır. Rehberlik, bireyi tamamen yönlendirmek, belirli bir kalıba sokmaya çalışmak değildir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık süreci öğrencilerimizin zihinsel,  bedensel, sosyal, duygusal gelişimini desteklemeyi hedefler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi olarak, öğrenciyi tanımaya ve onun da kendisini tanımasına sağlamaya özen gösterilmektedir. Bireyin kendisini tanımasını sağlamak için öncelikle onu tanımak gerekir. Bu düşünceden hareketle öğrencilerimizi yakından tanımaya çalışılmaktayız. Kendisini tanıyan, anlayan ve kabul eden birey, çevresini ve potansiyelinin de farkına varır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık süreci içinde öğrenciler gizlilik, güven ve kişilik haklarına saygı gösterilerek, istedikleri her konuda onları yargılamadan, koşulsuz kabul ederek dinlenilir. Onlara açık ve dürüst davranılarak, çeşitli konularda sağlıklı karar verebilmelerine yardımcı olunur.

Öğrencilerin, duygusal ve sosyal olgunluk kazanmalarını sağlamak çalışmaların temelini oluşturur.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİMİZ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Öğrenci Görüşmeleri

-Bireysel Görüşmeler:

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisimizde gelişimsel ve önleyici bir anlayış ile tüm öğrenciler ile iletişim ve etkileşim halinde olunması hedef alınmaktadır. Problem odaklı bir danışmalık anlayışı yerine öğrencilerimizin hayat yolculuklarının bu safhasında her zaman yanlarında olup rehberlik etmek amaçlanmaktadır. Burada tabi ki veli ve öğretmenlerimiz ile işbirliği içinde olmak hedeflerimize ulaşmamız için olmazsa olmazımızdır.

-Grup Çalışmaları:

Öğrencilerimizin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz Öfke kontrolü, Atılganlık Eğitimi, Sosyal Beceri, Çatışma Çözme Becerisi,  Psiko-sosyal gibi grup çalışmalarının yanında sınıf ihtiyaçlarına yönelik sınıf rehberlik etkinlikleri de öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlaması için yapılan grup çalışmalarımız arasındadır.

 

Veli Görüşmeleri

Veli ile yapılan görüşmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ya da Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisinin gerek gördüğü durumlarda randevu yolu ile gerçekleştirilir. ( Okula davet veya telefonla aranarak) Öğrencilerimizin kişisel-gelişimsel özellikleri, akademik başarıları, tutum-davranışları, öğretmen ve arkadaş ilişkileri ve aile içi ilişkileri gibi konularda bireysel görüşmeler yapılmaktadır.

Öğretmen Görüşmeleri

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisimiz tüm öğretmenlerimizle dirsek teması içerisinde olup öğrenciyi yakından tanımak ve takibini yapmak amacıyla belli aralıklarla sınıftaki tüm öğrenciler hakkında görüş alışverişinde bulunulmaktadır. Edinilen bilgiler ışığında çalışmalar yürütülmektedir. Gerekli görülen durumlarda öğrenci ve/veya veli ile birlikte görüşülmektedir.

Seminerler

Psikolojik danışmanlığın en önemli amaçlarından biri de insanlarda farkındalık oluşturmak, kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmaktır.  Bu amaç doğrultusunda yıl içerisinde öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize yönelik olarak çeşitli seminerler düzenlenmektedir. Seminerler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisimizin öğretmenleri ya da konu ile ilgili kurum dışından uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Eğitimler

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 0-18 Yaş Aile Eğitiminde yer alan 3-6 Yaş Aile Eğitimi ve 7-11 Yaş Aile Eğitimi okulumuzda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz tarafından velilerimize verilmektedir. Bu eğitimler 14 hafta sürmekte ve 25 kişi ile sınırlı kapalı grup olarak yapılmaktadır.

Broşür ve Doküman Çalışmaları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz tarafından öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin ihtiyaç duyduğu alanlar ve konularda bilgilendirme broşürleri hazırlanmaktadır.


Test ve Envanterler

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz tarafından öğrencilerimizin bilişsel ve duygusal alandaki güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri belirlemeye yönelik ölçek, test ve envanterler uygulanmaktadır.

 

 

 

Okul Öncesi ve İlkokul Öğrencilerine Yönelik Psikoeğitsel Etkinlikler Kitapçığı

icerikler/okul-oncesi-ve-ilkokul-ogrencilerine-yonelik-psikoegitsel-etkinlikler-kitapcigi_9634630.html 

 

Covid-19 Veli ve Öğrenci Bilgilendirme Rehberi

icerikler/covid-19-veli-ve-ogrenci-bilgilendirme-rehberi_9877457.html

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.09.2020 - Güncelleme: 08.11.2023 20:54 - Görüntülenme: 755
  Beğen | 1  kişi beğendi